Bagaimana menjadi pengurus yang bijak

Posted by  Date 18 Mar 2008

Ini yang saya pelajari dalam bisnes dan pengurusan. Sangat simple. Pasukan bola sepak (atau sepak bola sebab masih lagi guna sepak takraw) dijadikan contoh paling mudah.

Pengurus bola sepak (luar negara, bukan yang bercampur-aduk dengan politik seperti di Malaysia) yang bagaimanakah dikatakan pengurus yang bijak dan hebat? Sangat mudah jawapannya: iaitu pengurus yang dikelilingi oleh pemain-pemain bolak sepak (atau sepak bola) yang juga hebat. Pengurus menjadi hebat kerana menguruskan pemain bola sepak yang hebat.

Sangat mudah konsepnya.

Anda mahu menjadi pengurus yang hebat dan bijak? Pilih dan lantik saja pengurus-pengurus yang hebat dan bijak di bawah anda. "Hire the best." Gaji mereka memang mahal. Apalah ada membayar RM10,000 setiap bulan jika boleh membawa bisnes sampai RM200,000 -- RM300,000 setiap bulan? Semudah itu.

Bisnes adalah bisnes. Bukan atas dasar kawan baik dan sebagainya. Sebab itulah, hatta jawatan yang paling kecil pun di dalam syarikat antarabangsa, memang amat sukar untuk memperolehnya. Terlalu banyak ujian dan tapisan, lebih-lebih lagi bahagian pengurusan. Kalau setakat bahagian kemas-kemas buku, susun-susun buku, susun-susun fail -- itu mudahlah.

Konsepnya sama di mana-mana. Kalau hendak menjadi Menteri Besar yang hebat mestilah melantik exco yang hebat dan tahu bidang masing-masing.

Perdana Menteri (tak kiralah, mana-mana Perdana Menteri pun) yang hebat dan bijak mesti melantik menteri, timbalan menteri yang juga hebat, bukan perlantikan berdasarkan balas dendam, menyelamatkan tengkuk sendiri, membalas budi, mencantas musuh dalam selimut.

Kalau betul begitu hebat selama ini 'branding' dan 'linking' atau dikait-kaitkan dengan ulama, tentu sentiasa ingat kata bijaksana yang menyebut, "Meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya, tunggulah kehancurannya."

Post Comment
Comment Rules*
All comments need to be approved by administrator
Title*
Message Icon*
Message*
url email imgsrc image php hide code quote
SAMPLE
alignleft aligncenter alignright bold italic underline linethrough   


 [more...]
Options*


Confirmation Code*
  The code is case-insensitive  Click the image for a new code. | Maximum attempts: 8
 

Mutiara Kata

Lebih banyak yang dilihat dan didengar, lebih banyak yang akan dibeli

» Seminar Perniagaan «

Hubungi

Arkib Artikel

Penaja
Mari MendermaWeb Kegemaran

Tetamu